Pääsikö talvi yllättämään veneessä asujat?

Kyllä se talvi hiukan pääsi yllättämään, koska odotimme sitä ”tavallista” Lounais-Suomen vesisateista ja vähälumista talvea. Nyt on oikea aika kirjoitella aiheesta, kun veneessä pystyy taas ilman käsineitä näppäilemään läppäriä. Heh, hiukan nauratti lausetta kirjoittaessa. Tosiaan, monet ovat kyselleet, että miten olemme kuluneen talven paukkupakkasilla pärjänneet ja jotkut ihanat ystävät ovat jopa tarjonneet kotiaan yöpymiseen kovimmilla pakkasilla, jos veneessä on kylmä. Tosiasiassa kylmyys ei ole ollut ongelma ollenkaan. Veneen sisälämpötila on pysynyt koko talven 20 asteen tietämillä makuuosastoa lukuun ottamatta, joka tarkoituksella pidetään hiukan viileämpänä parempien yöunien toivossa. Talvi yllätti meidät ehkä eniten siten, että syksyllä kuvittelimme talven kotoilevamme rauhassa kirjoja lukien, pelejä pelaten ja rennosti ottaen, mutta haaveeksi jäi rennosti ottaminen ja loputon luppoaika. Eristyshommat ja kaikenlaiset puuhastelut veivät talven aikana ison osan vapaa-ajasta, joulu sentään pidettiin taukoa. Pariin kertaan on kyllä taputeltu itseämme hartioihin mittavien eristystöiden toteutuksesta, vaikka vielä on hiukan sitäkin työtä jäljellä, mutta ei merkittävästi. Kovimmat pakkaset lämmitimme webastolla, mutta pääasiallisesti sähköllä ja talven sähkölasku tulee olemaan ISO. Ensi talveksi saamme (toivottavasti) asennettua kamiinan vesikiertojärjestelmällä ja sähkönkulutuskin pienenee huomattavasti. Kamiina osineen saapui helmikuun puolivälissä ja sen asennuksen kanssa ei ole nyt kiirehditty. Todennäköisesti ensi tammikuussa kiirehditään ja hötkyillään sen kanssa kovalla paineella. 🙂

On meillä kylmän talven vuoksi hiukan vaivaakin ollut kovimmilla pakkasilla. Olemme siis kelluneet avannossa talven ja avantoa on pidetty auki ilmapumpulla. Laite on sitloodassa ja siitä lähtee kahdeksan ilmaletkua veteen veneen ympärille. Laite, joka pumppaa ilmaa letkuihin, kerää hiljakseen myös kosteutta ilmasta ja pumppaa sen letkuihin. Letkuissa kosteus sitten tiivistyy ja jäätyy kovalla pakkasella ja muutaman kerran olemme talven aikana saaneet ottaa letkut ylös vedestä ja nostaa sisäpuolelle sulamaan, jotta kuplat porisevat kunnolla. Kovimmilla pakkasilla, jotka jatkuivat siinä viikon tai kaksi, meidän piti joitain kertoja keksillä painella/hakata jäät lauttoina irti, kun pumppujen teho ei aivan riittänyt sulana pitoon letkuihin kertyneen kosteuden vuoksi. Ensi talveksi pumppulaitteeseen tulee joku kotelo, joka estää kosteuden menon letkuihin. Jarilla on tähän joku patentti olemassa..

Sen kummemmin talvi ei ole vaikuttanut elämäämme veneessä. Alkutalvella runsaana kannelle satanut lumi oli hetken ahdistus, mutta allekirjoittanut putsasi tammikuun lumimyrskyn jälkeen koko kannen ja sen koommin lunta ei niin paljoa tullutkaan, että se olisi kannelle juuri jäänyt. Opetus kuitenkin siitäkin saatiin eli ensi talveksi peitämme kunnolla koko veneen huputtamalla. Kondensiokosteutta ei ole juuri kertynyt, koska eristykset toimivat sen suhteen. Nyt, kun päivä pitenee ja valo lisääntyy, niin haluttaisi jo ottaa ikkunoiden ulkopuolella olevat eristeet pois, mutta ikkunat alumiinisine puitteineen keräävät ilman kosteuden niin tehokkaasti, että ihan vielä ei ole aika poistaa niitä. Veden olemme tehneet vesikoneella ja juomavedet kannettu rannasta niin kuin muutenkin.

Talven aikana olemme myös uusineet sohvien verhoilut ja sohvista tuli aivan ihanat verrattuna vanhoihin. Lisäksi olemme tehneet muutakin pientä sisustusta, jotta kotimme näyttää entistä enemmän meidän kodilta. Kursseja on myös hiukan harrastettu. Tein talvella CEVNI tutkinnon, jotta saa sen mukaan, kun haen kansainvälistä huvivenekuljettajan lupaa. Nyt kevätauringon pilkahdellessa kovasti odotellaan, että jäät sulaa ja pääsee vesille liikkumaan. Kuluneella viikolla juttelimme asiasta, kun molemmat olimme itseksemme miettineet, että olo alkaa olla jo kuin olisi vankilassa, kun vene on jään saartama.

Vapautusta odotellen ja mukavaa kevättä!

T. Nina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s